Energietransitie plassengebied

De gemeenteraad heeft de eerste versie van de Regionale Energiestrategie (RES) aangenomen. Daarin staat hoe de regio Midden-Holland haar energieverbruik kan ‘vergroenen’. Om de aarde niet teveel te laten opwarmen, moeten we namelijk tot 2030 55% minder CO2 uitstoten en in 2050 zelfs helemaal geen. In deze regionale strategie gaat het veel over grootschalige opwek uit zon en wind, maar wat kan je als inwoner van het Reeuwijkse Plassengebied bijdragen aan de vergroening? En heeft dat verder nog voordelen?

Wat kan je als inwoner bijdragen aan de vergroening?

Een gemiddeld huishouden verbruikt drie keer zoveel energie in de winter als in de zomer. Dat zie je ook terug op je energierekening in de kosten voor elektriciteit en gas. Gasverbruik is voor de meeste huishoudens de grootste kostenpost.

Voor huishoudens gaat vergroening daarom voornamelijk over twee dingen:

  • je huis beter isoleren en
  • (deels) overschakelen van gas op elektriciteit.
Isoleren

Laten we met het belangrijkste punt beginnen: isoleren. In een goed geïsoleerd huis is de energiebehoefte beperkt. Begin bij de makkelijkste plekken waar je isolatie kunt verbeteren, en probeer het te combineren met een verbouwing die je toch al wilt doen.Dus als je dak of dakkapel een opknapbeurt nodig heeft, verbeter dan gelijk de dakisolatie. Als je kozijnen niet meer zo goed zijn, vervang ze door goed geïsoleerde exemplaren. En als je toch een nieuwe vloer overweegt, laat deze extra isoleren en leg vloerverwarming aan.

Goede isolatie en vloerverwarming (of lage temperatuurradiatoren) zijn eigenlijk voorwaarden voor een warmtepomp.

(Deels) overschakelen van gas op elektriciteit

Bijna alle huizen in Nederland worden verwarmd door CV-ketels. Die verbranden gas en stoten daarmee CO2 uit. Aan de CV-ketel valt weinig meer te verbeteren en groen gas (biogas) kan niet op grote schaal geproduceerd worden, dus met CV-ketels kunnen we nooit 55% of 100% minder CO2 uitstoten.

Het meest logische alternatief voor huizen in het plassengebied is een warmtepomp. Een elektrische warmtepomp gebruikt verschillen in temperatuur (in de lucht of de grond) om uit 1 eenheid elektrische energie ongeveer 3 eenheden warmte-energie te produceren. Je kunt een warmtepomp combineren met een kleine CV-ketel; dat is een hybride warmtepomp. De kleine CV-ketel gaat dan alleen aan als het erg koud is. Als je CV-ketel toch vervangen moet worden, vergelijk dan goed de alternatieven: een nieuwe CV-ketel, een hybride warmtepomp of een warmtepomp.

Voor een gemiddeld huis zijn de aanschafkosten ongeveer 2.000 Euro voor een CV-ketel, 6.000 voor een hybride warmtepomp en 10.000 voor een volledige warmtepomp. Met die laatste twee krijg je wel een flinke subsidie en zal je energierekening dalen, mede doordat de overheid gas steeds meer wil belasten en elektriciteit minder. Zelfs een investering van 10.000 Euro of meer kan dan voordelig zijn, en meer opleveren dan je spaarrekening of beleggingen.

Zelf groene energie opwekken

Als we steeds meer ‘van het gas af’ gaan, is het nog belangrijker om zelf groene energie op te wekken. Er zijn nog veel geschikte daken in het plassengebied voor zonnepanelen of zonnecollectoren. Als het niet op je woonhuis kan, dan misschien op je garage of schuur. En als je het echt niet op je eigen huis kan of wilt hebben, doe dan mee met een collectief zoals ‘Zon op Bodegraven-Reeuwijk’: jouw panelen komen dan op het dak van een school, sporthal of ander groot gebouw en verlagen daarmee jouw energierekening.

Zeker bij ‘unieke’ huizen zoals in het plassengebied is er niet altijd een standaardoplossing. Het is vaak lastig te bepalen waar je het beste mee kunt beginnen, welke subsidies er zijn, hoeveel het scheelt op je energierekening en wat voor aanbieders er zijn. De gemeente probeert je hierbij te helpen en heeft o.a. Energiecoaches.

Meer info is te vinden op de volgende website van de gemeente: duurzaam bouwloket.

Succes!

Geef een reactie